30 Aralık 2020 Çarşamba

Gerçek bir hayat hikayesi; kim bu adam #kelime oyunları 5

Devrin adamlarından. Fakülte mezunu. Okurken evleniyor. Karısı hamile kaldığında iktisat fakültesini bitirme sınavlarına girecek, durumu istismar etmese dereceyle bitirecek. Finallerde hep takıyor, boş kağıt verip çıkıyor ki okul uzasın, askerlik kapıya dayanmasın. Bir yandan hin; bir yandan cin, mali müşavirlik yapmaya çoktan başlamış. İyi de kazanıyor. 

Kızı 7 yaşındayken; ailesiyle birlikte gazino kantin subayı olarak gittiği Hendek'te; coşturuyor askeriyeyi. İzmir'in bir zamanlar meşhur olan gazozu Bomonti babasının. Bizim İzmir efesi öğrenmiş ilmini. Kuruyor bir gazozhane... 

Askeri geçit töreninde; bir ağacın gölgesinde "Baba! Baba!" diyerek bayrak sallayan sarı saçlı beyaz tenli kız çocuğu bir taburu gülümsetiyor. Askerlik bitince gerisin geri memlekete dönüyor efe. 

Masa adamı. Misafirci. Rakı sever bizim efe. Türk Sanat musikisine bayılır, çakırkeyif olmaya başladı mı, akşam oldu hüzünlendim ben yine diye mırıldanmaya başlar. Bir yandan çok naif, bir yandan kardeşinin çalmayı bir türlü öğrenemediği kemanının gıygıyına sinirlenip kafasına indirmişliği var.

Bazı şeyleri çok istiyor, nasip olmuyor ama yine de film gibi bir hayat yaşıyor. Ömrünün son günlerinde fantastik bir hayat yaşadım diye özetliyor bunları.

Ha bir de; çocukluğumda eve sokak kedisi getirdiğim birgün kalması için bizimkileri ikna etmişliği...

Şiirler de yazmışlığı var, küfürler de etmişliği... Hele bir şiiri var ki, birgün paylaşacağım; kıvrak zekasını takdir edip, mizah anlayışına birlikte güleceğiz.

📍Her kelime ile bir hikayesi var onun. Romanlar yazdırır adama...

Huzur içinde yatsın, 📍rahmetli dedem. Hasretle anıyorum.

*Not: Kardeşinin kafasında keman değil, saz kırmıştır.

Bu haftanın konusunu sevgili Bonheur yazdı. Haftanın kelimeleri: kedi, film, keman, hasret, ağaç. 

49 yorum:

  1. Merhabalar.
    Merhum dedenize Cenab-ı Hakk'tan rahmetiyle, merhametiyle, mağfiretiyle ve de cennetiyle muamele eylemesini niyaz ederim. Hayat hikayesini özetlediğiniz dedeniz gerçekten her yönüyle takdir edilecek bir dede. Ben dedeniz gibi insanları, kaybedilmiş değer ve yaşamayı hak eden insanlar olarak görüyorum.
    Kaleminize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep bey, cok tesekkur ederim güzel yorumunuz için. Sadece yakın akrabam olması dolayısı ile değil düşünceleri,yasam tarzı, kendine has mizahı ve kıvrak zekasıyla hayatima dokunmuş biridir. Hergün anar, bir fatiha annecigime bir de kendisine yollarım. Cok saygılarımla, mutlu bir yıl diliyorum🎈

      Sil
  2. Ne güzel geride böyle anılar bırakmış. Nurlarda yatsın 🙏❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dipnot olarak belirttiğim gibi bu adam romanlar yazdırır sevda ablacigim, tüm samimiyetimle.. amin🙏🏻

      Sil
  3. Allah rahmet eylesin.
    Hepimizin küçükken bir sokak kedisi getirmişliği vardır. (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? Kedinin adini, o donem evimizde yatılı misafir olan anneannemin genckizlik arkadasi koymustu. Samur... sonradan çok saçma geldi bu isim bana😄 ama öyle de kaldı. Sokak kedisi oldugu icin pek durmadi. Erkek kediler marta doğru zaptedilemiyor malum😄 ilik bir mart günü kaçıp gidiverdi bahçe katı evimizin balkonundan.🙂 gidiş o gidiş... Bu da böyle bir hikayeydi🎈

      Sil
  4. Dedeniz Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Şiirini de merak ettim. Yeteneğiniz demek ki dededen geliyor. Çok beğendim kısa ama etkili yazınızı. Özellikle de "Askeri geçit töreninde; bir ağacın gölgesinde "Baba! Baba!" diyerek bayrak sallayan sarı saçlı beyaz tenli kız çocuğu bir taburu gülümsetiyor. " O kız çocuğu anneniz olabilir mi acaba.🤔

    Emeğinize, yüreğinize sağlık. Nice mutlu sağlıklı yıllar dilerim 🙏🧿😊🌺🎈🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok doğru tahmin ettiniz, annem tek çocuk. Ben de öyle. Bir evin bir kızı. Simdi benim oğlum da tek, 2 yaşında. Allah saglikli uzun ömür versin, başka da düşünmüyorum. Tek çocukluk bir aile geleneği olmaya başladı sanırım bizde🙂 bu arada geçmiş yazilarda teyzem diye bahsettiğim kisi, anneannemin ablası genç yasta öldükten sonra bakımını üstlendiği yegenirdir. Özden farki yoktur hiçbirimiz için. Annem için abla, benim için teyze, anneannemin öz kızı olmuştur. Bir karışıklık olmaması adına da bunu paylaşmak isterim. Ahhh insallah, insallah hepimiz için öyle bir yıl olacak. Guzel yorumunuz için ayrıca teşekkür ederim. Mutlu yıllar dilerim🎈

      Sil
    2. Ne kadar güzel. Hayır duasını almıştır bolca. Yolu açık olsun.

      Biricik oğlunuza ve size sevgiler, selamlar :))

      Sil
  5. "Her kelime ile bir hikayesi var onun..." güzeldi. Kelime oyunu için farklı bir yazı olmuş ve çok hoş:)
    Nur içinde yatsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kelime oyunlarını gercekten sevmeye başladım. Bence çok yaratıcı şeyler okuyoruz. Benimki tüm samimiyetimle söylüyorum cok kolay oldu, her hafta dedemi yazsam, yine yazmakta zorlanmam. Cunku gercekten her kelime ile bir hikayesi var. Tanıdığım en zeki ve şahsına münhasır insandi. Gercekten de dedigi gibi fantastik bir ömür sürmüştü. Cok tesekkurlerimle.

      Sil
  6. ooo şimdi listeye aldım, sonra okuycam, eline sağlııık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oku lütfen, bu okunacak bir yazı😉 şimdiden mutlu yıllar diliyorum sevgili deep. Hersey gönlünce olsun🎈

      Sil
  7. ne güzel anlatmışsın ki ışıklar içinde olsun hep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim caaanim sessiz gemi🎈 tüm kaybettiklerimiz, isiklar içinde olsunlar...

      Sil
  8. Allah rahmet eylesin. Gözümde canlanarak okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim sevgili melis, mutlu yillar🎈

      Sil
  9. Ömrü güzel geçmiş , mekanı da cennet olsun 🤲🏻

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Caanim andromeda, çok tesekkurlerimle, mutlu yillar🎈

      Sil
  10. İçinde gerçeklik olan şeyler kendini belli ediyor. Güzeldi. Huzur ve ışıklar içinde uyusun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili kırmızı, değil mi. Daha çok hikayeler vardi onda😀 yazsam roman olacak. Amin canim. Mutlu yıllar dilerim 🎈🎄

      Sil
  11. Duygusal ve güzel, gerçek bir öykü. "...durumu istismar etmese..." yerine "istese" daha uygun olurmuş gibi geldi bana. Beğendim, elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili kaplan;
      Elestiri yapmaktan hoşlandığınızı farkettim ki; ben de eleştiri almaktan hoşlanırım. Elestiri, geliştirir. Bu sebeple yürekten teşekkür ediyorum.

      📍Lakin; "istese" kelimesinin aklıma gelmediğini dusunmeniz mümkün değil sanıyorum, kırılmayın ne olur.

      Yazi dilim yalındır. Derin düşünür, yalın yazarım. Istese kelimesi o cümlenin içinde sığ kalır. Cunku kaçırdığınız nokta fakülteyi biran önce bitirmek isteyip istemediği değil; karısının hamile kalması sebebiyle askerlikten kaçmak için öğrenciliğini kullanmasıdır. Bu da Rahmetli dedecigimin şahsına münhasır hinliklerinden biridir.
      Nitekim 7 sene sonra; on kapısından girdigi üniversitenin arka kapısından çıkarak mezun olur ve askere gider.
      Elestirinizi yerinde bulamadığım icin; kelimenin oldugu haliyle kalacağını eklemek isterim.
      Ayrıca yallah tazyik adli yayınimda kelimenin anlamını açıkladığım bölüme yorumunuzla zenginlik kattığıniz icin de vesileyle teşekkür etmiş olayım. Mutlu yıllar dilerim🎈
      Bu arada telefonumdan cevapladıgim icin noktalama hatalarına ve varsa kucuk ekranından göremediğim otomatik klavye hatalarına gelecek muhtemel eleştirileri de ayrıca kabul etmeyecegim😄🎈

      Sil
    2. Sevgili arkadaşım;
      Eleştiri yapmaktan kesinlikle hoşlanmıyorum. Ama eleştirilmekten hoşlanırım, özellikle dil söz konusu olunca:) Ne güzel söylemişsiniz, eleştiri insanı geliştirir, ayağını yere sağlam bastırır. Mümkün olduğunca kırmadan, saygılı bir şekilde yapmaya çalışırım eleştirilerimi. Ve en önemlisi, sevdiğim, değer verdiğim kişileri eleştiririm. Bu bana zevk veren bir şey değil. Sadece bana göre gözden kaçırılan bir şey varsa bir onu düzeltip başka platformda aynı hataya düşmemelerini isterim. Bütün eleştirilerim doğrudur diye hiçbir zaman ısrar etmem. Bazen konu üzerinde tartışır, müştereken doğruyu bulabiliriz. Bazen de ben yanlış anlamış olabilirim, siz bu yanlış anlamayı düzeltme imkanına kavuşursunuz. Bu iyi bir şeydir. Çünkü ben bir konuyu yanlış anlıyorsam başkalarının da yanlış anlama olasılıkları var en azından.

      Beni eleştirmek ya da başka bir hatamı ortaya çıkarmanız suretiyle kırmanız mümkün değil. Sadece eleştirilerimi kötü amaçlı yaptığımı düşünmeniz yıkar beni. Gayet güzel, ben olabildiğince nazik bir şekilde yapıcı bir öneri getirmişim, siz de bunu kabul etmemiş yaptığınızı savunmuşsunuz.

      İstismar sözcüğünü kullanırken ne demek istediğiniz cümlelerinizden gayet iyi anlaşılıyor zaten, ben önerimi meramınızın anlaşılması için yapmadım. Sizde olur mu bilmem ama bazı cümleler okurken benim kulağımı ısırır. Bunları ufak bir dokunuşla düzeltmek mümkün. Eleştirimi yerinde bulmamanız kesinlikle beni üzmez:)
      Umarım beni anlamışsınızdır. Mutlu yıllarınız olsun:)

      Sil
  12. Böyle iş bilen insanlara hep hayran olmuşumdur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha ne muhabbetleri vardi bir bilsen. Birkac yoruma daha yazdim bunu. Cok şahsına münhasır adamdı. Tanıdığım en zeki, en janti adamdı. Hayat adamıyım ben derdi😀 Nur içinde yatsın.

      Sil
  13. Gerçek bir dede hikayesi.
    Rabbim mekanını cennet eylesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah dede vah dede, sen neymişsin sen. Dillere düştüm senin yuzunden😉 amin canım, çok tesekkurlerimle.

      Sil
  14. Allah rahmet eylesin. Okuması çok keyifliydi. Ellerinize sağlık. :) Eskiler ömrüne daha çok şey sığdırmış gibi geliyor bana. Acaba biz de böyle anlatılacak ömürlere sahip olacak mıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? Mesela 44 doğumlu. Avrupayi karis karis geziyor. Ankara İstanbul İzmir 3 ayrı ofis. Buyuk isler peşinde. Yatırım da yapıyor, batırım da😀 gercekten dedigi gibi fantastik bir hayat sürmüş... sanırım bizler öyle olamayacağız. O devirlerde fakülte bitirmek cok büyük bir fors. Lise mezunu öğretmen, polis oluyor.. bizim öyle mi? Ben 2 okul okudum, simdi evde 2 yaşındaki seker portakalimla oturuyorum😀 cok sevgilerimle

      Sil
  15. Allah rahmet eylesin.
    Yeni yılınız kutlu olsun 🎈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ediyorum. Mutlu yıllar diliyorum🎈🎄

      Sil
  16. Yazsam roman olur diye bir söz vardır ya. Rahmetlinin ağzına cok yakışırdı. Cok hikayelerini dinledim. O devirden bahsediyoruz. 44 doğumlu biri bütün Avrupa'yı dolasiyor. Kah elinde bir valiz dolusu markla kah kumar masasından kalkıp metelige kursun atarak dönüyor. Nur içinde yatsin🙂 çok tesekkur ederim sevgili ilkay.

    YanıtlaSil
  17. maşallah fantastik yaşam dolu dedeymiş :)

    YanıtlaSil
  18. Ah dedeler,olmayınca olmuyor onlarsız..😊 Allah rahmet eylesin dedenize,mekanı cennet oldun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkur ederim, zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumunuz için. Mutlu yıllar diliyorum 🎈

      Sil
  19. Ne güzel bu vesileyle kendisini anmış olduk, nur içinde yatsın :)

    YanıtlaSil
  20. Mekanı cennet olsun, insanları yaşadıkları ile etkileyen, izlerini derinden bırakanlar yaşıyor bu hayatta, gitseler bile hatırlanarak. Sevgiyle, sağlıkla yeni bir yıl dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni hatirlayan son insan öldüğünde, hiç yaşamamış olacaksın... Bu soz geldi aklıma yorumunuzu okurken. Cok, cok haklısınız... Ah, ben de öyle. Mutlu yıllar diliyorum🎈🎄

      Sil
  21. ALLAH rahmet eylesin.
    Yeni yılın kutlu olsun. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili renklitirtil; cok tesekkur ederim. Mutlu yıllar diliyorum ben de, cok sevgiler🎈

      Sil
  22. Allah rahmet eylesin, nurlar içinde uyusun. Dede hayatı dolu dolu yaşamış yani. Çok içten ve sürükleyici yazmışsın. Yüreğine sağlık. Mutlu yıllar 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili minikminiii, eveet yeni bir yıla girdik. Yeni bakabiliyorum yorumlara da. Insallah cok guzel, mutlulukla dolu bir olsun...🎈🎄 yorumun için de ayrıca teşekkürler, bin kere sağol.

      Sil

Blogger anneler fenomen çocuklar; anne bloggerlar teşhirci mi? Neden kendime anne blogger diyorum?

Bir evin bir kızıyım. Annem ben henüz 1 yaşındayken geçirdiği yüz felci sonrasında hastalanıyor ve ömrünün sonuna kadar yardıma ihtiyaç duya...