9 Ocak 2021 Cumartesi

Anne günlüğü #5 yaşadığın hayatı ne kadar seviyorsun?

Bu blogu; caaanım oğlum Gökalp'e anılar biriktirmek için yazıyorum. Bir zamanlar; başka bir kimlikle ve başka bir yayın adresiyle buradaydım. Şimdi "anne blogger" kelimesini daha uygun bulduğum için bu şekilde devam ediyorum. Neden Bigudili Anne🎈derseniz; dürüst olmak gerekirse bir tercih meselesi değildi. Zira; birçok kadın anne blogger'ın önüne gelebilecek kelimeleri çoktan tüketmişti. Nasıl mı? Anlatayım.

Blog nedir❓Blog kişisel bir web güncesidir. Blogger nedir❓Bu günceyi yazan, içerik sahibidir. İngilizcedeki "-er" eki ona bu vasfı kazandırmaz, bu işi gerçekten yapıyor olmak bu vasfı kazandırır. Yani ingilizcede de "-er" eki; işi yapan kişiyi ifade ederken kullanılır. Anladın? Aslına bakılırsa blog yazmayan (dolayısıyla blogger olmayan), birçok kadın, hatrı sayılır takipçisi olan sosyal medya hesabı (bkz. instagram) sahibiyse; zaten anne blogger'lığın kitabını yazmış oluyor. Bu arada bir süredir anne blogger'lar ile ilgili bir yazı hazırlıyorum. Detaylı bir içerik olması gerektiğini düşündüğüm için de tamamlayabilmek için biraz daha zamana ihtiyacım var. Malum,  📍hem "anne", hem "blogger" olmaya çalışınca; hayat öyle sosyal medyada göründüğü gibi toz pembe olmuyor. Sürekli kirlenen çamaşırlar, dağ gibi bulaşıklar, bitmek bilmeyen bir dağınıklık... Sonra "amaaan blog yazacağıma çocuğumla çılgın partileyelim" tercihinde bulunuyor olmak... Bunu blog sloganımda da kullandım; ("sadece" anne olmaktan artakalan vakitlerde yazar). Nitekim; öyle.

Bana gelince; blogum da dahil olmak üzere hiçbir sosyal mecrada Gökalp'in (hatta hiçbirimizin) tek bir fotoğrafını göremezsiniz. Bu beni; herhangi biri/herhangi bir anne yapar ki; bence doğru olan da bu. Aklıma gelmişken; bilmem hiç dikkat ettiniz mi; bazı anneler bebeklerinin/çocuklarının fotoğraflarını yüzlerini emojilerle gizleyerek paylaşıyor. Aman yarabbim! Yahu; bir kere kim naaapsın senin kırkağaç kavunu suratlı bebeni; bu 1. Madem yüzünü kapatacaksın, o zaman ne amaçla paylaşıyor olabilirsin; bu da 2.

Yine bana gelince; siz benim kim olduğumu çok iyi bilirsiniz.🙂 (Hatta iyi bir çocuk çocuk olursanız, birgün ormanda şirinleri bile görebilirsiniz.) Ben; herhangi biriyim. Yalnız başına bir çocuk yetiştiren, iki üniversite mezunu, ingilizce bilen, ev hanımı anneyim. Çocuk gelişimi, psikolojisi vs. konularda uzman değilim. Pedagog ya da psikoloji mezunu değilim. Uzman anne de değilim. (Bu arada; instagram anneleri ya da bazı blogger annelerde en nefret ettiğim şey "uzman anne, en iyisini/doğrusunu bilen anne imajı çizmeye çalışmaları). Yeri gelmişken instagramda sahte psikologlar, pedagoglar,  hemşireler falan türemiş, dipnot ekleyeyim, aman diyim. Bu insanlar ne kadar gerçekler ve gerçekte ne kadar mutlular; dahası ne kadar "anneler", herşey anlattıkları veya fotoğrafladıkları kadar gerçek mi merak ediyorum. 

Bu yüzden kilit kelimeyi bulmuşum ben. 📍Sadece📍anne olmaktan artakalan vakitlerde 📍yazar. Yani ben sadece anneyim. Vaktim kalırsa da birşeyler yazar'ım. Yazdıklarım yaşadıklarım, yaşadıklarımız. Sıradan bir annenin güncelerini tutuyorum; önce oğlum sonra yolu buraya düşen herkes için. Bu sebeple anne blogger'ım. Kimseye annelik satmak için değil. 

Yine bana gelince;📍ben yaşadığı hayattan memnun olan biriyim. En önemlisi bu. Eğer yaşadığınız hayattan içten içe memnun değilseniz ve dahası memnunmuş gibi yapıyorsanız/yapmak zorunda kalıyorsanız zor durumda olduğunuz ve bir yalanı yaşadığınız anlamına gelir. 

Sahip olduğunuz ne ise; onun kıymetini anlamak için kalbinizin en derinlerini arayın. Önce maneviyat diyorum, anladın?

Yazıyorum buraya; dikkatli bakınız. Hergün birbirine benziyor... Evin içine hapsolduk falan filan. Çok yazdık, çok okuduk bunları. Ben başka birşey anlatacağım, sen ne anlaman gerektiğini bulacaksın.❓❓❓

Şimdi ben; 80lt hacimli bir kova aldım. Napıyorum? İçine su doldurup, gece yatmadan önce Gökalp'i yüzdürüyorum. Küvet yok bizde, duşakabin. Yazın da gidecek yazlık yok. 80lt kova, dikdörtgen, çok da sağlam, 85tl.📍Yani diyorum ki; bir yerlerden mutluluğun ciğerini söküp çıkartmak çok kolay diyorum.

Anlatabildim mi❓

26 yorum:

  1. Şahane bir yazı olmuş gerçekten 🙂🤗👏👏son satırlarına sonuna kadar katlıyorum gönlüne sağlık güzel Anne 💕🤗sevgiler canım benim...

    YanıtlaSil
  2. Birileri sizi üzmüş gibi geldi, yazınızı okuyunca.Böyle ise şayet takmayın gönlünüze derim.

    Kovanın içinde bici bici ve çıp çıp yapmak çok keyifli,herkes için hem de,içindeki kuzucukların kahkahaları tüm eve yayılıyor 😊



    YanıtlaSil
  3. Yazılarını okurken çok eğleniyorum. Özellikle finalde yaptığın espriler, nokta atışı sorular... Annelerin, evin altını üstüne getirip oyun oynaması gereken yaştaki çocukları süs eşyası gibi sosyal medyaya sunmaları beni fazlasıyla rahatsız ediyor. Elindeki ile mutlu olmak bu çağın en değerli hazinelerinden biri. :)

    YanıtlaSil
  4. Ya ne güzel yazmışsın yine çok keyifli. Ben yine duruldum

    YanıtlaSil
  5. Tüm yazıyı kafa sallayarak sana katılarak okudum! Sen çok güçlü bir kadınsın , oğlun ne şanslıyım diye okuyacak yazılarını.. bir de mutlu olmak için istemek gerekiyor evet ! Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Instagramda bahsettiğin özellikle bir anne tanıyorum. Bir ara takip ediyordum. Baktım öyle bir ahkâm kesiyor ki sanırsın çocuk yetiştirme uzmanı. Ki bu işte uzman olan kişiler bile onun gibi atıp tutmuyor.
    Tek başına annelik zordur diye düşünüyorum kendimi düşünerek. Yanlış anlama beni. Ben ki istediğimde çocukları babaanneye bırakabiliyorum. Eşim yanımda. Buna rağmen içimde bir tükenmişlik var.
    Bu yüzden Allah yardımcın olsun diyorum.

    YanıtlaSil
  7. valla annelikten filan pek anlamam daha öğrenciyim sadece annem hep çalıştığı için kardeşlerim elimde büyüdü o kadar ama instagramda veya başka yerlerde en iyi anne kendisiymiş gibi her şeyi bilirmiş gibi konuşanlara ben de gıcık oluyorum :) söylediklerine katılarak okudum valla ve Gökalp'e günlük anı bırakma düşüncen çok güzel :)

    YanıtlaSil
  8. ınstagamda çok var o bahsettiğiniz anne tiplerinden.. yapmacık, gerçekte de öyleler mi acaba..
    en son cümleniz ise Nirvana resmen.. :)

    YanıtlaSil
  9. ne anneyim ne de yakın bir zamanda anne olmayı planlıyorum. bahsettiğiniz "uzman" anneler de hiç ilgimi çekmez haliyle. fakat burada, herhangi bir anne olarak bir deneyimin samimi paylaşımını yapıyorsunuz gibi hissediyorum ben herhangi bir okuyucu olarak. çok da keyif alıyorum bu deneyimleri, yaşanmışları okumaktan.

    YanıtlaSil
  10. Buldumcuk annelerden olmamak lazım. Sanki çocuklarını ve anneliklerini kullanıyorlar gibi biraz. Takip etmeyin gitsin öylelerini:)
    Yalnız çocuk için evde havuz çok iyi fikir, suyu sevenlerdense şanslısınız:)

    YanıtlaSil
  11. Sanki karşılıklı kahve içiyoruz da anlatıyormuşsun gibi hissettim. Böyle hissettirmek maharet bence sadece yazarak.
    Elalem kıskanır, nazar değer deyip fotoğraf paylaşanları bende anlamıyorum. Sanki tek çocuk yapabilen kendileri :) çok ilginç gerçekten.
    Oğlunla anlar biriktirmek için yaptıkların çok saygı uyandırıcı :)

    YanıtlaSil
  12. Biz de salonun ortasına şişme havuz koymuştuk. Şişme havuz dediysem, altı metre kare halıyı kaplayan devasa bir şey. Banyodan salona su hattı döşemiştik de öyle doldurabilmiştik. Ancak, gudiklerin o litrelerce suyun içine işeyeceklerini hiç hesaba katmamıştık tabii 😂😂😂. Öte yandan, şaaap şap vurup, çişli suları etrafa sıçratmaları da cabası 😵😬😂😂😂. Sonrasında o havuzun nasıl boşaltılacağı sorunsalı 😱😂😂😂. Tüm bunların sonunda biz vaz geçtik mi peki, hayır tabii ki 😂😂😂😁. Şimdi gülerek anıyoruz, sen de öyle anacaksın, gururla Gökalp’e anlatacaksın Bigudili. İşte senin annen böyle de çılgındı, evin kirlenmesini değil, oğlunun mutluluğunu kafaya takardı, diyeceksin. İkinize de sevgilerimi yolluyorum 🧿

    YanıtlaSil
  13. Ben blog yazarlığını daha yaygın olan sosyal medya organlarından ayırıyorum. Sosyal medya hesaplarım olmasına rağmen uzun zamandır paylaşım yapmıyorum. Niye diyecek olursanız, kopyala yapıştır tarzında, üzerinde hiçbir emek olmayan paylaşımlardan hoşlanmıyorum. Kimin nereye gittiği, ne yiyip içtiği beni hiç ilgilendirmiyor. Facebook olsun, Instagram ya da diğerlerinde bugüne kadar hep mutlu yüzler gördüm, bir Allah'ın kulu da kötü yanını göstermiyor:) Bu büyük bir aldatmaca. Ayrıca hiçbirinin bana bir faydası yok. Genelleme yapmak istemiyorum, kaliteli paylaşım yapanlar var ama sayısı çok çok az. Aile fotoğrafı paylaşımları konusunda biraz kafam karışık. Fakat çocukların yüzlerini saklamalarındaki neden sanırım düşündüğünüz gibi değil. Çocuklarını kötü niyetli kişilerden koruma amaçlı yüzlerini gülen surat emojisiyle gizlediklerini sanıyorum.

    Yaşamdan haz almanın yolunu bulmanıza sevindim. Bu arada mütevazılığınız takdire şayan. Blog yazarlığını farklı nedenlerle sürdürüyoruz. Sizin de güzel bir nedeniniz var. Annelik çok güzel bir duygu sanırım. Bunu sizin sözlerinizden anlamak mümkün. Hayat yolunda ailenizle birlikte sağlık ve mutluluk dolu günler diliyorum:)

    YanıtlaSil
  14. En iyi anne...
    Kime göre...

    Yazdıklarınızın çoğuna katılıyorum.

    Herkes de bir filozof havaları,

    İki dakikka konuşursanız,iki cümlesini okursanız ne olduğunu anlamak zor değil

    "Miş" gibi yaşamak ne kolay bazıları için değil mi

    Emeğinize sağlık,
    Aileniz ile birlikte sağlık diliyorum.

    YanıtlaSil
  15. Yazmadan geçemeyeceğim.
    Ayrıca ben bigudili anneleri de hep severim.
    Gerçi şimdi masalar çeşit çeşit ama olsun.
    Benimde tercihim çoğu zaman bigudi...
    Çocuklarımız süslü anneleri severler ve annelerinin mutlu anlarını da ceplerinde saklarlar günü geldiğinde oradan çıkarıp çıkarıp harcarlar.

    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  16. Sosyal mecralarda ahkâm kesen anneleri hiiiç okumuyorum bile. Tek okuduğum anne sensin. İçten, duyarlı ve samimi olduğun için. Burada yaşadıklarını paylaşman çok güzel. Anne olmasam da seni okumak güzel. O 80 lt. kovada ben de yüzmek isterdim doğrusu 🤭 öp Gökalp'i benim için 😘😘

    YanıtlaSil
  17. Çok sıcak bir post olmuş bu. Gerçekten de çocuğunuz sizden bir şeyler dinleyeceği için epey şanslı sanırım. Diğer anneler hakkında yaptığınız tespitler de epey doğru görünüyor. Hiç sıkılmadan okudum yazdıklarınızı. Ellerinize sağlık
    Umarım gönlünüzce olur çocuğunuz ile ilişkiniz.

    YanıtlaSil
  18. yine güldürdüün. ivit önce annelik sonra blog tabi :)

    YanıtlaSil
  19. anne değilim ama anne olan velilerimden pek iyi anlayabiliyorum ne demek istediğinizi yaşadığın hayattan memnun musun sorusunu benim herkese sorduğum nasılsn gibi bir sorudur. peki ben memnun muyum bu tam bir muamma

    YanıtlaSil
  20. Herkes her şeyi nasıl isterse öyle yapsın yeter ki birbirine ahkam kesmesin.

    YanıtlaSil
  21. İşte bu kadar. Nokta. Bigudi deyince nedense benim aklıma hep vuvuzela geliyor. :)

    YanıtlaSil
  22. Uzman anne nedir ki zaten? Gönül vermek, sevgi göstermek anneliğin en güzel yanı sanırım çok güzel ifade etmişsiniz kendinizi de :))

    YanıtlaSil
  23. Merhabalar.
    Cenab-ı Hakk, yar ve yardımcınız olsun. Hem çocuk yetiştirmek, hem de bir evi çekip çevirmek ve arta kalan zamanı da blog yazarak, paylaşarak değerlendirmek, göründüğü kadar kolay bir uğraş değildir.

    Allah emeğinizi zayi etmesin. Yıllar öyle çok çabuk gelip geçiyor ki, bir de bakmışsınız burada paylaştığınız günlüklerinizin üzerinden o kadar çok yıllar geçmiştir ki; oğlunuz Gökalp için, ilerleyen günlerde sayfalarında dolaşacağı çok güzel ve değerli bir anı olacaktır.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  24. Merhabalar.
    Yaşadığı hayattan memnun olmak ve bir yalanı yaşamak zorunda olmamak, gerisi teferruattır. kaleminize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar dilerim. Keşke herkes sizin gibi yapabilse. Ne mutlu size!
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  25. Anlattın :) Ciğerini sökmek lazım falan dedin anladık :)

    YanıtlaSil
  26. Çok içten, samimi bir yazı:) Oğlunuza anılar biriktirme amacıyla yazmanız duygulandırdı beni, çok hoş:)

    YanıtlaSil

Blogger anneler fenomen çocuklar; anne bloggerlar teşhirci mi? Neden kendime anne blogger diyorum?

Bir evin bir kızıyım. Annem ben henüz 1 yaşındayken geçirdiği yüz felci sonrasında hastalanıyor ve ömrünün sonuna kadar yardıma ihtiyaç duya...